PPTAP Detectors Workshop

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: not specified

Introduction and european context

Friday, 4 June 2021 13:30 (20 minutes)

Presenter: VIVARELLI, Iacopo (University Of Sussex)

Session Classification: Calorimetry

Contribution ID: 2 Type: not specified

UK ongoing R&D and perspective

Friday, 4 June 2021 14:15 (25 minutes)

Presenter: Prof. WATSON, Nigel (University of Birmingham)

Session Classification: Calorimetry

Discussion

Contribution ID: 3 Type: not specified

Discussion

Friday, 4 June 2021 14:40 (20 minutes)

Session Classification: Calorimetry

Welcome

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Welcome

Thursday, 3 June 2021 10:00 (2 minutes)

Presenter: BONGS, Kai (The University of Birmingham)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

Quantum Technologies for Fundamental Physics Overview & ECFA Roadmap TF5 "Quantum sensors"

Thursday, 3 June 2021 10:02 (15 minutes)

Presenter: Prof. SHIPSEY, Ian (Oxford University)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 6 Type: not specified

Quantum Sensors for the Hidden Sector

Thursday, 3 June 2021 10:17 (7 minutes)

Presenter: DAW, Edward (The University of Sheffield)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Atom Interferometer Observatory and Network

Thursday, 3 June 2021 10:24 (7 minutes)

Presenter: BUCHMUELLER, Oliver (Imperial College London)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 8 Type: not specified

Quantum Sensor Network

Thursday, 3 June 2021 10:31 (7 minutes)

Presenter: Dr BARONTINI, Giovanni (University of Birmingham)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 9 Type: not specified

Quantum Enhanced Technologies for Dark Matter and Cosmology - QUEST-DMC

Thursday, 3 June 2021 10:38 (7 minutes)

Presenter: CASEY, Andrew (Royal Holloway, University of London)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 10 Type: not specified

Quantum Technology for Neutrino Mass

Thursday, 3 June 2021 10:45 (7 minutes)

Presenter: SAAKYAN, Ruben (UCL)

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 11 Type: not specified

Quantum Simulations for Fundamental Physics

Thursday, 3 June 2021 10:52 (7 minutes)

Presenter: WEINFURTER, Silke

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 12 Type: not specified

Quantum-enhanced Interferometry

Thursday, 3 June 2021 10:59 (7 minutes)

Presenter: GROTE, Hartmut

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 13 Type: not specified

ALPHA@CERN

Thursday, 3 June 2021 11:06 (7 minutes)

Presenter: ERIKSSON, Stefan

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 14 Type: not specified

Collective Excitations for Fundamental Physics

Thursday, 3 June 2021 11:13 (7 minutes)

Presenter: FUENTES-GURIDI, Ivette

Session Classification: Quantum Technologies

Contribution ID: 15 Type: not specified

Welcome & ECFA TF4

Friday, 4 June 2021 09:00 (20 minutes)

Presenter: ROMANO, Angela (University of Birmingham)

Session Classification: PID and Photodetectors

Contribution ID: 16 Type: not specified

PID - Time of Flight R&D

Friday, 4 June 2021 09:20 (30 minutes)

Presenter: BLAKE, Thomas (University of Warwick)

Session Classification: PID and Photodetectors

Contribution ID: 17 Type: not specified

R&D on position sensitive photon detectors

Friday, 4 June 2021 10:20 (30 minutes)

Presenter: GAMBETTA, Silvia (The University of Edinburgh (GB))

Session Classification: PID and Photodetectors

Contribution ID: 18 Type: not specified

R&D on photon detection in the noble liquids

Friday, 4 June 2021 10:50 (20 minutes)

Presenter: ARAUJO, Henrique (Imperial College London)

Session Classification: PID and Photodetectors

Contribution ID: 19 Type: not specified

R&D on SiPMs in Liquid Argon Experiments

Friday, 4 June 2021 11:10 (20 minutes)

Presenter: SZELC, Andrzej (University of Edinburgh)

Session Classification: PID and Photodetectors

Discussion

Contribution ID: 21 Type: not specified

Discussion

Friday, 4 June 2021 11:30 (30 minutes)

Session Classification: PID and Photodetectors

Contribution ID: 22 Type: not specified

PID - RICH R&D

Friday, 4 June 2021 09:50 (30 minutes)

Presenter: MCCANN, Michael (Imperial College)

Session Classification: PID and Photodetectors

Contribution ID: 23 Type: not specified

HGCal

Friday, 4 June 2021 13:50 (25 minutes)

Presenters: MAGNAN, Anne-Marie (Imperial College (GB)); Prof. DAUNCEY, Paul (Imperial Col-

lege London)

Session Classification: Calorimetry

Contribution ID: 25 Type: not specified

Session Welcome and PPTAP and ECFA

Thursday, 3 June 2021 15:30 (10 minutes)

Presenter: PALLADINO, Kimberly (Oxford University)

Session Classification: Liquid and Gas Detectors

Contribution ID: 26 Type: not specified

Water Cherenkov R&D

Thursday, 3 June 2021 15:40 (10 minutes)

Session Classification: Liquid and Gas Detectors

Contribution ID: 27 Type: not specified

Liquid Scintillator R&D

Thursday, 3 June 2021 15:50 (10 minutes)

Session Classification: Liquid and Gas Detectors

Contribution ID: 28 Type: not specified

Noble liquid R&D

Thursday, 3 June 2021 16:00 (10 minutes)

Presenter: MAVROKORIDIS, Kostas (University of Liverpool)

Session Classification: Liquid and Gas Detectors

Contribution ID: 29 Type: not specified

Gas detector R&D

Thursday, 3 June 2021 16:10 (10 minutes)

Session Classification: Liquid and Gas Detectors

Discussion

Contribution ID: 30 Type: not specified

Discussion

Thursday, 3 June 2021 16:20 (40 minutes)

Session Classification: Liquid and Gas Detectors

Contribution ID: 31 Type: not specified

Introduction

Wednesday, 2 June 2021 10:00 (10 minutes)

Presenters: BEVAN, Adrian (Queen Mary University of London); ROMANO, Angela (University of Birmingham); SAWYER, Craig (STFC); VILELLA, Eva (University of Liverpool); VIVARELLI, Iacopo (University Of Sussex); BONGS, Kai (The University of Birmingham); PALLADINO, Kimberly (Oxford University)

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 32 Type: not specified

European and UK context

Wednesday, 2 June 2021 10:10 (20 minutes)

Presenter: NEWBOLD, Dave (STFC)

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 33 Type: not specified

Introduction to PPTAP

Wednesday, 2 June 2021 10:30 (20 minutes)

Presenter: CHADWICK, Paula (Durham University)

Session Classification: Introduction

Contribution ID: 34 Type: not specified

Welcome and ECFA summary/status

Thursday, 3 June 2021 13:30 (10 minutes)

Presenter: VILELLA, Eva (University of Liverpool)

Session Classification: Solid State Detectors

Contribution ID: 35 Type: not specified

Silicon sensors R&D

Thursday, 3 June 2021 13:40 (20 minutes)

Presenter: CASSE, Gianluigi (FBK - ULiv)

Session Classification: Solid State Detectors

Contribution ID: 36 Type: not specified

Diamond sensors R&D

Thursday, 3 June 2021 14:00 (10 minutes)

Presenter: OH, Alexander (University of Manchester (GB))

Session Classification: Solid State Detectors

Contribution ID: 37 Type: not specified

Electronics + design tools, PDKs, MPWs

Thursday, 3 June 2021 14:10 (10 minutes)

Presenter: SEDGWICK, Iain (UKRI-STFC)

Session Classification: Solid State Detectors

Europractice

Contribution ID: 38 Type: not specified

Europractice

Thursday, 3 June 2021 14:20 (10 minutes)

Presenter: WILLOUGHBY, Mark (STFC)

Session Classification: Solid State Detectors

Discussion

Contribution ID: 39 Type: not specified

Discussion

Thursday, 3 June 2021 14:30 (30 minutes)

Session Classification: Solid State Detectors

Contribution ID: 40 Type: not specified

E&I Introduction

Wednesday, 2 June 2021 11:00 (20 minutes)

Presenters: SAWYER, Craig (STFC); HALSALL, Rob (STFC)

Session Classification: Integration/DAQ

Contribution ID: 41 Type: not specified

UK E&I Workshop Summary

Wednesday, 2 June 2021 11:20 (20 minutes)

Presenter: SAWYER, Craig (STFC)

Session Classification: Integration/DAQ

Contribution ID: 42 Type: not specified

UK R&D and perspectives - Electronics

Wednesday, 2 June 2021 11:40 (20 minutes)

Presenter: HALSALL, Rob (STFC)

Session Classification: Integration/DAQ

Contribution ID: 43 Type: not specified

UK R&D and perspectives - Integration

Wednesday, 2 June 2021 13:30 (20 minutes)

Presenter: Dr JONES, Tim (University of Liverpool)

Session Classification: Integration/DAQ

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

UK R&D and perspectives - Interconnect

Wednesday, 2 June 2021 13:50 (20 minutes)

Presenter: LIPP, John (UKRI - Science and Technology Facilities Council)

Session Classification: Integration/DAQ

Contribution ID: 45 Type: not specified

UK R&D - Facilities

Wednesday, 2 June 2021 14:10 (20 minutes)

Presenter: DOPKE, Jens (STFC)

Session Classification: Integration/DAQ

Discussion

Contribution ID: 46 Type: **not specified**

Discussion

Wednesday, 2 June 2021 14:30 (30 minutes)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Integration/DAQ}$

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Summaries

Friday, 4 June 2021 15:45 (25 minutes)

Presenters: BEVAN, Adrian (Queen Mary University of London); ROMANO, Angela (University of Birmingham); SAWYER, Craig (STFC); VILELLA, Eva (University of Liverpool); VIVARELLI, Iacopo (University Of Sussex); BONGS, Kai (The University of Birmingham); PALLADINO, Kimberly (Oxford University); HALSALL, Rob (STFC)

Session Classification: Summary & funding structures

Contribution ID: 54 Type: not specified

Funding thoughts from E&I workshop

Friday, 4 June 2021 15:30 (10 minutes)

Presenter: SAWYER, Craig (STFC)

Session Classification: Summary & funding structures

Contribution ID: 55 Type: not specified

Discussion & closing remarks

Friday, 4 June 2021 16:15 (45 minutes)

Session Classification: Summary & funding structures

Contribution ID: 56 Type: not specified

EFCA Review (TF9)

Wednesday, 2 June 2021 15:30 (10 minutes)

Session Classification: Training

Contribution ID: 57 Type: not specified

Hardware training experience perspective from UoL: past, present and future

Wednesday, 2 June 2021 15:40 (10 minutes)

Presenter: BEVAN, Adrian (Queen Mary University of London)

Session Classification: Training

Contribution ID: 58 Type: not specified

Discussion

Wednesday, 2 June 2021 15:50 (1 hour)

Aim: collect views from the community that can feed into the evidence that will help formulate aspects of the training part of the PPTAP roadmap.

Identify: Anecdotal examples of excellence from across the UK, positive experiences, opportunities and ideas for how to ensure that both the next generation of researchers are trained to a world leading standard, and that existing ECR's have the appropriate opportunities to up-skill, while respecting the constraints on the system: i.e. the need to prepare for new generations of particle physics experiment design and construction work.

Session Classification: Training